Aanbod workshops Praktische Permacultuur 2017

Bent u op zoek naar een praktische Permacultuurworkshop voor uw buurttuin, vrijwilligersorganisatie, school of ander project? Ik heb een standaard aanbod workshops die ik geef in Almere. Op verzoek kan ik deze ook aanpassen naar een andere doelgroep of iets op maat maken. Neem contact met mij op voor de prijzen en mogelijkheden.

Deze workshops zijn geschikt voor (jong)volwassenen, hoewel er in iedere workshop wel iets aan theorie behandeld wordt ligt de nadruk op praktisch bezig zijn. Ik probeer zoveel mogelijk de theorie uit te leggen terwijl we iets doen. De workshops zijn laagdrempelig en geschikt voor mensen die graag met hun handen werken. De meeste theorie wordt behandeld tijdens de workshop Introductie permacultuur, maar dit wordt zoveel mogelijk gedaan dmv spelvormen en een praktische opdracht.

Alle workshops zijn inclusief voorbereiding en lesmateriaal waar nodig, exclusief materialen (muv Insecten in de tuin en Paddestoelen enten op hout).

Introductie permacultuur
Duur: halve dag

Eerst geef ik een korte introductie over permacultuur: wat is het en waarom doen we het? Ook vertel ik over de ethiek van permacultuur en de ontwerpprincipes. Daarna gaan we praktisch aan de slag: naar buiten en alle functies en elementen opschrijven die je tegenkomt. Vervolgens gaan we deze elementen met elkaar verbinden via een elementenspel. We maken een plan om gaten in het systeem te dichten en iedereen kiest één element of functie uit om de volgende week tijdens de werkdag te verbeteren.

Gezonde grond
Duur: hele dag

We gaan bodemmonsters nemen van verschillende stukken op het terrein en deze gaan we onderzoeken. Hiervoor neem ik potjes, vergrootglazen en meetapparatuur mee. Tijdens het onderzoeken komt ter sprake wat er nou eigenlijk in de bodem zit en wat planten nodig hebben. Daarna gaan we aan de slag met het maken van een composthoop, tijdens het vullen van de composthoop leg ik uit wat er op de composthoop mag en hoe je voor de composthoop moet zorgen. We maken een kalender met wanneer de composthoop gekeerd moet worden. Vervolgens gaan we op zoek naar 'onkuid' zoals brandnetel, paardebloem, heermoes om een emmer 'gier' te maken: gratis vloeibaar voedsel voor de tuin.

Insecten in de tuin
Duur: hele dag

We gaan eerst met zoekkaarten op zoek naar insecten in de tuin. Vervolgens hebben we het over de functie van die insecten: ze kunnen planten bestuiven, plaagdieren opeten of plaagdier zijn, de bodem verbeteren, etc. Voor de insecten die we graag willen hebben in onze tuin bouwen we een insectenhotel: een plek voor metselbijen en hommels om hun eitjes te leggen en lieveheersbeestjes om te overwinteren. We maken ook een aantal schuilplekken voor andere beestjes die ons helpen in de tuin.

Zonne-voedseldroger maken
Duur: hele dag

Appelchips maken met de kracht van de zon! Het kan met de zonnedroger. Een zonnedroger is een bak (vaak van hout) met een glazen ruit in de deur. De binnenkant van de bak is zwart geverfd en wordt dus erg warm in de zon. Door gaten aan de boven- en onderkant kan er lucht stromen door de droger, deze warme lucht zorgt ervoor dat je groenten, kruiden en fruit gedroogd worden. Perfect voor het maken van groente/fruitchips en kruidenthee. Deze workshop is vooral praktisch: we gaan een voedseldroger bouwen en schilderen.

Voedselbosrand - soorten kiezen
Duur: hele dag

Alle planten hebben wensen en een functie, in 'de natuur' komen planten daarom op een bepaalde plek juist wel of juist niet voor. In een voedselbosrand proberen we zoveel mogelijk soorten op hun ideale plek te zetten, dat begint met een ontwerp. Tijdens deze workshop gaan we interactief bezig met het ontwerpen van een voedselbosrand dmv een spel. Bomen, struiken, klimmers en kruipers: we zetten ze op de goede plek.

Voedselbosrand - aanplanten
Duur: hele dag

Als we onze voedselbosrand ontwerpen hebben moeten we hem natuurlijk ook nog aanplanten! Tijdens deze workshop gaan we buiten bezig met planten en vertel ik over plantafstanden en hoe je de voedselbosrand in de eerste fase onderhoudt.

Teeltschema & polycultuur voor de moestuin
Duur: halve dag

Ter voorbereiding op het volgende jaar maken we een zaai/plantkalender voor de eenjarige groenten. Dit doen we op basis van wisselteelt, maar we maken ook gebruik van polyculturen: planten die het goed doen samen in één bedje, zoals maïs en pompoenen. Op basis van de groenten die de vrijwilligers willen kweken stellen we een kalender en een teeltplan samen.

Kiemgroenten
Duur: 2 á 3 uur

In de winter kun je nog steeds gezonde groenten kweken! We gaan aan de slag met kiemgroenten, we kennen natuurlijk taugé en tuinkers maar er zijn nog veel meer soorten met allemaal hun eigen smaak. Kiemgroenten zijn snel klaar, maar hebben ook liefde en aandacht nodig. Ik neem verschillende soorten kiemgroenten mee en iedereen maakt zijn eigen schaaltje met babyplantjes.

Paddestoelen enten op hout
Duur: halve dag

Eens iets anders voor in de eetbare tuin! Ook paddestoelen kun je 'planten', namelijk met paddestoelenbroed dat we buiten gaan enten op boomstammen. We zetten de boomstammen neer op een donkere, vochtige plek en dan is het wachten… Een paddestoelenstam blijft minimaal 3 jaar actief. Tijdens het enten vertel ik over schimmels, wat ze doen en waar ze allemaal zitten. Wist je dat 90% van de planten samenwerkt met schimmels en dat deze schimmels een soort planteninternet vormen? Of dat schimmels radioactiviteit opnemen?

Posted on the 17th of July, 2017